اصول کوددهی درختان و گیاهان شاید مهمترین قسمت در رشد و باردهی یک درخت باشد. اگر مراحل کوددهی درست انجام نشود یا در زمانی نا مناسب این کار را انجام دهید، سبب خشک شدن درخت و کم بارشدن ان می شود. همچنین اگر کود اشتباهی به درخت یا گیاه داده شود، صدمات جبران نا پذیری به ان وارد می شود. علت بار ندادن درخت گردو نیز به همین خاطر می باشد. در این مقاله قصد داریم شما را با تمامی اصول کوددهی اشنا کنیم.
چرا گیاهان به کود نیاز دارد؟
شاید سوالی در ذهنتان ایجاد شود که چرا باید به گیاه کود داد وقتی اکثر گیاهان در جنگل ها به صورت طبیعی و با مواد مغذی در خاک رشد می کنند؟ اگر آموزش باغبانی دیده باشید، می دانید تمام گیاهان نمی توانند مواد مغذی خاک را به خوبی جذب کنند و همه ی خاک ها نیز دارای مواد مغذی کامل نیستند. ممکن است برای رشد یک نهال به نیترات نیاز باشد ولی خاک منطقه فاقد این ماده معدنی باشد. همین امر علت اصلی کوددهی به گیاهان است تا بتوانند تمامی مواد مورد نیاز برای رشد را جذب کنند.
روش های کوددهی درختان و گیاهان
روش های مختلفی برای کوددهی وجود دارد که شما باید با توجه به گیاه، نوع خاک و حتی اب و هوای منطقه یکی از روش ها را انتخاب کنید تا همانند انواع آبیاری در کشاورزی بتوانید بهترین بهره وری را از گیاه خود داشته باشید. در ادامه شما را با انواع کوددهی اصول کود دهی اشنا خواهیم کرد:
روش کوددهی سطحی
در این روش که در زمین ها کشاورزی بسیار استفاده می شود، قبل از اینکه گیاه کاشته شود، کود به خاک اضافه شده سپس توسط شخم زنی با خاک ادغام می گردد. برای مخلوط کردن کود های محلول در اب مانند نیتروژن این روش کوددهی بسیار کاربرد دارد. البته اگر هوای گرم باشد بهتر است از کوددهی سطحی به دلیل هدر رفت آمونیاک خاک استفاده نشود. همچنین در کوددهی سطحی تامین فسفر و پتاسیم به خوبی انجام نمی شود و جذب گیاه نمی گردد. این روش در زمانی که بذر نیز به صورت سطحی کشت شود، کاربرد دارد. پخش کودها در روش سطحی دو نوع کود پایه و نواری را شامل می شود.
چالکود
بهترین روشی که برای استفاده از کود های جامد می توان بکار برد، چالکود است. در فصول زمستان یا پاییز باید چاله هایی در سایه درخت حفر شود و کود مورد نظر، در چاله پر گردد. این روش کوددهی باعث می شود در طول فصول سرد سال، ریشه تغذیه مناسبی داشته باشد و گلدهی در بهار به خوبی انجام شود.
کود آبیاری
در این روش باید از طریق آبیاری و دستگاه ها مختلف، مواد مغذی در آب حل شود و به گیاه اضافه گردد. کود های نیتروژن دار از این طریق به خاک اضافه می شود. در این روش مقدار استفاده از کود کمتر شده و کارایی کود به دلیل پخش یکنواخت در تمام منطقه گیاهی بیشتر می گردد.
روش کوددهی محلول پاشی
در اصول کود دهی درختان و گیاهان روش محلول پاشی را می توان استفاده کرد که چند ماده مغذی همراه با آب بر روی برگ گیاه اسپری می شود. توجه داشته باشید که غلظت این محلول باید کنترل شود تا سوختگی در برگ ها رخ ندهد. در این روش می توانید حشره کش نیز به محلول اضافه کنید.
بهترین زمان کوددهی به گیاه
بسته به نوع گیاه، بهترین زمان کود دهی درخت گردو یا سایر درختان متفاوت است. معمولا به درختان میوه در اوایل بهار و در انتهای فروردین کود می دهند تا بهترین اثر بخشی و باردهی را داشته باشند. گیاهان غیر مثمر مثل صنوبر واغلب گیاهان زینتی در بهار وتابستان به کود نیاز دارند. توجه داشته باشید از تیر ماه به بعد بهتر است از کود های حاوی ازت استفاده نشود. همچنین به دلیل سرد شدن هوا در حد امکان از کود دهی به گیاهان در اواخر تابستان و پاییز باید خودداری کنید.
چه نوع کودی باید برای درختان انتخاب کنیم؟
کود به دو گروه طبیعی و شیمیایی تقسیم می شود. کود طبیعی شامل کود دامی و گیاهی می باشد. کود دامی از فضولات دام ها مثل گاو و گوسفند و مرغ تهیه می شود. کود شیمیایی شامل انواع کود های ازت و فسفر، پتاسیم و کودهای میکرو مثل 36 12 12 است. کود گیاهی از پوسیده شدن شاخه و برگهای گیاهان بوجود می اید. اکثر کود های طبیعی نیتروژن دار هستند و به همین علت برای رشد گیاهان بسیار مناسب هستند. برای هر درخت باید کودی انتخاب شود تا تمامی مواد مغذی را داشته باشد. آزمایش خاک کمک می کند تا متوجه شوید خاک شما چه موادی کم دارد. در چنین آزمایش هایی میزان فسفر و پتاسیم و سایر املاح بررسی شده و شما می توانید مناسب ترین کود را برای خاک خود انتخاب نمایید.
همچنین بخوانید: کرم سفید ریشه
میزان کود مورد استفاده در هر بار کوددهی چقدر است؟
علاوه بر نوع کود مصرفی، میزان دقیق کود مورد استفاده نیز بر رشد گیاه شما موثر خواهد بود. میزان صحیح کود براساس فاکتور هایی مانند سن و اندازه درخت، میزان نیتروژن کود و آنالیز خاک محسابه می شود. توجه داشته باشید، کود دهی زیاد به گیاه به معنی تغذیه بالای ان نیست و ممکن باعث سوختن ریشه شود. معمولا میزان دقیق کود مورد استفاده را بر روی بسته بندی آن درج می کنند. همچنین برای اطمینان خاطر می توانید با مشاوران کشاورزی در این خصوص صحبت کنید تا بهترین میزان را برای هر درخت یا هکتار از زمین بیابید.
نحوه کود دهی به گیاهان آپارتمانی
گیاهان اپارتمانی مانند گیاهان جنگلی نیستند و اگر به خوبی از ان ها مراقبت نشود نمی توانند رشد کافی و زیبایی محیطی که می خواهید را داشته باشد. رشد کند گیاه اپارتمانی می تواند نشانه ای از کمبود مواد مغذی باشد و نیاز این گیاه به کود را نشان دهد. شما می توانید از انواع کود های مایع، جامد و طبیعی متناسب با گیاهی که دارید، بهره ببرید. در طول سال و در فصل گرما معمولا گیاهان به دوره رشد وارد می شوند و بهتر است کوددهی در این فصل برای گیاهان اپارتمانی صورت پذیرد. همچنین در فصل پاییز به دلیل کاهش نور خورشید و کمتر شدن عملیات فتوسنتز، بهتر است کوددهی به گیاه کمتر شود. در زمستان عملا کود دادن به این گیاهان سود نداشته و ممکن است باعث سوختن ریشه آن ها شود. به طور کلی بهتر است قبل از هر اقدامی به دلیل حساس تر بودن گل و گیاهان آپارتمانی، ابتدا با کارشناسی مجرب در این حوزه مشورت کنید تا بهترین زمان و کود را مطابق اصول کوددهی درختان و گیاهان به شما اعلام کنند.
خرید نهال با بهترین قیمت از گیلان
حال که با اصول کود دهی درختان و گیاهان اشنا شدید، می توانید اقدام به خرید انواع نهال و بذر برای کاشت کنید و بهترین بازدهی را با توجه به مطالب بیان شده، داشته باشید. البته خرید نهال از گیلان را اگر از سرو طلایی انجام دهید می توانید در زمینه های مشاوره نیز از کارشناسان زبده ما بهره مند شوید. مثلا اگر تفاوت نهال بذری و پیوندی را نمی دانید، قبل از خرید به طور کامل موارد لازم به شما اعلام می شود تا خریدی اصولی را با بهترین قیمت تجربه کنید. جهت اطلاع از نحوه خرید و قیمت محصولات می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر اقدام کنید.
- شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 تا 18 تماس بگیرید 09113818646
- از طریق فرم داخل سایت سوال خودتان را بپرسید.
سوالات متداول:
آیا به گل های آپارتمان می تونیم کود شیمیایی که مزارع میدم.به گل ها هم بدیم؟
خیر به جای کود ازت از کود ۲۰ ۲۰ ۲۰ یا ۱۲ ۱۲ ۳۶ به صورت یک قاشق در ده لیتر اب حل کنید هر ماه یک لیتر به گلها بدهید
چه نوع کودی برای گیاهان مناسب است؟
بسته به نوع و سن گیاه، ممکن است نیاز به کود های مختلف داشته باشید. عموماً کود های طبیعی برای تقویت خاک و رشد گیاه مناسب هستند. اما برخی از گیاهان آپارتمانی نظیر سرخس، شامادر، آلوئه ورا و … نسبت به کود حساس هستند و باید با دقت کود داد.
چه زمان و چقدر باید به گیاهان کود داد؟
عامل های مختلفی مثل فصل، شرایط رطوبت خاک، حجم گلدان و … تاثیر دارند. عموماً در فصول رشد (بهار و تابستان) باید بیشتر به گیهان کود داد.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام خواهشمنداست نوع کود ومیزان وزمان مناسب را توضیح دهید
سلام به شما، داخل مطلب فوق اشاره شده:
“بسته به نوع گیاه متفاوت است معمولا به درختان میوه در اوایل بهار کود می دهند. گیاهان غیر مثمر مثل صنوبر واغلب گیاهان زینتی در بهار وتابستان به کود نیاز دارند”