انواع آبیاری در کشاورزی را شاید تنها افرادی که به صورت تخصصی در این حیطه کار می کنند، به ان توجه کنند ولی حتی آبیاری گلدان در مسافرت نیز نوع از همین انواع آبیاری محسوب می شود. اگر هر کشاورزی به صورت اصولی بتواند آبیاری محصولات خود را انجام دهد، طول عمر و افزایش باردهی، نتیجه کار او خواهد بود. ولی باید قبل از هر اقدامی ابتدا به زمین در حال کشت، آب موجود برای محصولات و حتی آب و هوای منطقه دقت شود و سپس بهترین نوع آبیاری در کشاورزی انتخاب گردد. در این مقاله قصد داریم تمامی روش های ابیاری در کشاورزی را بیان نماییم.
چرا آبیاری در کشاورزی اهمیت دارد؟
در تمامی دنیا حتی درختان مقاوم به کم آبی نیز به اب نیاز دارند و این امر پوشیده بر کسی نیست که اگر ابیاری درست انجام نشود، به گیاه صدماتی وارد می شود. اهمیت ابیاری تنها رساندن آب به گیاه نبوده و گاهی املاح معدنی از این طریق به گیاهان می رسد تا رشد و مقاومت بهتری داشته باشند. نرم کردن خاک برای شخم زدن و از بین بردن برخی املاح مضرر نیز با آبیاری انجام می شود به همین خاطر باید انواع آبیاری در کشاورزی بر اساس اصول انجام گردد.
روش آبیاری سنتی به چه صورت است؟
یکی از سنتی ترین روش های برای ابیاری به صورت دستی است که کشاورز آب را از چاه یا منبع با سطل به زمین کشاورزی می رساند. البته در آبیاری سنتی روش های مانند آبیاری کانالی و حوضچه ای نیز وجود دارد. در روش حوضچه ای اب در بالای زمین جمع می شود و آرام آرام به نواحی پایین تر زمین نفوذ می کند. در روش کانالی نیز آب از طریق کانال های خاکی و سیمانی به زمین کشاورزی می رسد.
معایب آبیاری سنتی در کشاورزی
تمامی روش های یاد شده برای ابیاری سنتی دارای یک مشکل اساسی هستند که هدر رفت بسیار زیاد آب است. در روش سنتی آب زیادی تا رسیدن به زمین تبخیر شده یا به زمین نفوذ می کند. همچنین در این روش آبیاری به صورت کامل در تمامی قسمت های زمینی انجام نمی شود و باردهی زمین به همین علت ممکن است ناموزون باشد. قلیایی و شور شدن خاک و باتلاقی شدن بیش از حد زمین کشاورزی از دیگر معایبی است که آبیاری سنتی در کشاورزی دارد. به همین خاطر است که امروزه در آموزش باغبانی به طور کامل روش سنتی برای آبیاری استفاده نمی شود.
انواع سیستم آبیاری در کشاورزی
تا این مرحله از مقاله به اهمیت و بررسی آبیاری سنتی پرداختیم. در این قسمت شما را با تمامی انواع آبیاری در کشاورزی مدرن آشنا خواهیم کرد.
آبیاری سطحی
ابیاری سطحی نوعی از آبیاری سنتی است که در ان هدر رفت آب بسیار زیاد است. در این روش که به سه نوع: شیاری، غرقابی و کرتی انجام می شود. استفاده از این روش در ایران هنوز در حال انجام است ولی به صورت اصولی تر و استفاده از کانال های سیمانی جهت هدر نرفتن زیاد آب استفاده می گردد.
آبیاری تحت فشار در کشاورزی
در ابیاری تحت فشار با کمک تجهیزات آب از ارتفاع بر روی تمامی زمین به چند صورت پاشیده می شود. این روش کمک می کند تا تمامی نقاط زمین به صورت یکنواخت آبیاری شود. در زمین های دارای شیب استفاده از این روش بسیار مطلوب است و حتی می توان املاح و کود را نیز از این طریق به زمین رساند. البته فرسودگی تجهیزات و عدم پیاده سازی در برخی زمین ها با شکل نامناسب از معیاب آبیاری تحت فشار می باشد. آبیاری سطحی دارای به دو روش قطره ای و بارانی انجام می شود.
ابیاری قطره ای
دیگر روش ابیاری سطحی، نوع قطره ای است که بسیار کارآمد برای جلوگیری از هدر رفتن آب است. برآورد می شود در این روش، آب تا 50 درصد به نسبت آبیاری ستنی صرفه جویی می شود. همچنین آب مستقیم به ریشه گیاه می رسد و برای رشد علف های هرز آب کافی دیگر وجود ندارد. مزیت استفاده از آبیاری در روش قطره ای، عدم نیاز به کارگران زیاد و حتی کوددهی بیش از حد است. همچنین پیاده سازی این آبیاری قطره ای در زمین های شیب دار نیز ممکن بوده و از فرسایش خاک نیز جلوگیری می شود. از معایب این روش می توان به تجمع نمک در سطح خاک و هزینه ی بالای اجرا و گرفتگی قطره چکان ها اشاره نمود.
ابیاری بارانی
یکی از انواع آبیاری در کشاورزی، نوع بارانی است که به کمک ابپاش و شبیه سازی باران، تمام آب بر روی زمین توزیع می شود. این روش با فشار زیاد انجام می شود و انواعی مانند بارانی عقربه ای، بارانی ثابت، بارانی نیمه ثابت و بارانی تفنگی دارد. البته این روش در زمین های ورزشی نیز کاربرد زیادی دارد. یکی از مزیت های این روش، جلوگیری از هدر رفتن اب در دبی های پایین است. همچنین همواره به دلیل پخش کامل آب، گیاهان مرطوب و خنک هستند. البته راه اندازی این سیستم در زمین کشاورزی کمی هزینه بر است و نیاز به متخصص دارد. همچنین ممکن است جذب املاح به خوبی در این روش توسط گیاه انجام نشود.
آبیاری محوری
آبیاری محوری در کشاورزی که به سنتر پیوت نیز معروف است برای زمین های دایره ای با مقیاس بزرگ بسیار مناسب است. در این روش توسط یک سیستم چرخشی که حول محور مرکزی می چرخد، آبیاری انجام می شود. این ابپاش ها در سراسر زمین به هم متصل هستند و حول محور اصلی می چرخند و یک ناحیه دایره ای را پوشش می دهند. در این روش، آبیاری استاندارد و در تمام زمین انجام می شود و آب بیش از حد استفاده نمی گردد.
آبیاری زیر زمینی یا زیر سطحی
در انوع آبیاری در کشاورزی، نوع زیر سطحی یکی از بهترین روش ها برای عدم تبخیر آب است. در این روش لوله ها در عمق 10 سانتی خاک قرار می گیرند و محل خروج آب در سطح زمین است. کنترل علف های هرز و رطوبت خاک زیرین گیاه که به جلوگیری از ایجاد قارچ منجر می شود، از مزیت های آبیاری زیر زمینی است. از مزیت های این روش آبیاری می توان به عدم فرسایش خاک، عدم هدر رفت آب و عدم نیاز به کارگران زیاد می توان اشاره کرد. البته این روش کمی هزینه بر است و برای زمین های کوهستانی که دارای سنگ است، کمی کندن شیار برای لوله گذاری سخت خواهد بود
بهترین روش آبیاری چیست؟
با بررسی تمامی روش های آبیاری می توان به این نتیجه رسید که آبیاری تحت فشار قطره ای و سنترپیوت جزو بهترین انواع آبیاری در کشاورزی هستند. کاهش ذخایر آبی، استفاده از این روش را هر روز بیشتر توصیه می کند و برای مناطق گرم و زمین های خشک بسیار مناسب است.
چرا رعایت اصول آبیاری در کشاورزی مهم است؟
آبیاری زمانی باید طبق اصول باشد که شما از بارندگی مطمعن نباشید و در منطقه ای خشک بخواهید کشاورزی کنید. البته در تمامی مناطق روش های ابیاری مهم است ولی بیشتر مناطق زمین دارای آب و هوایی خشک با بارندگی های اندک است به همین خاطر استفاده از انواع آبیاری در کشاورزی برای داشتن محصولات بیشتر حائز اهمیت خواهد بود. همچنین تامین مواد غذایی برای تمامی مردم دنیا کار دشواری است و اگر با اصول درست تمامی زمین های کشاورزی ابیاری نشوند، با کمبود محصولات غذایی رو به رو خواهیم شد.
خرید نهال در گیلان با بهترین قیمت
ابیاری زمانی اهمیت دارد که بتوانید نهال خوبی داشته باشید، در غیر این صورت با بهترین روش آبیاری نیز نهال نا مناسب باردهی نخواهد داشت. اگر قصد طراحی باغ میوه ۱۰۰۰متری دارید یا می خواهید خرید انواع نهال برای مناطق مختلف را انجام دهید، می توانید با ما در ارتباط باشید تا بعد از دریافت مشاوره رایگان، بهترین محصول را بتوانید تهیه کنید. در زیر راه های ارتباطی با ما قرار داده شده است.
- شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 تا 18 تماس بگیرید 09113818646
- از طریق فرم داخل سایت سوال خودتان را بپرسید.
سوالات متداول
آبیاری قطره ای در چه زمین هایی کاربرد دارد؟
این نوع از آبیاری در کشاورزی برای باغچه های سبزیجات و باغ های میوه، و همچنین فضای سبز مسکونی کاربردی است.
آبیاری سطحی برای چه مناطقی مناسب است؟
این نوع آبیاری برای کشاورزی، چمنزارها و مناظر ساختمانی مناسب تر است.